Mökkeilyä Ylläksellä

01.06.2020

Omalta kohdaltani voin sanoa, että Ylläs on tullut tutuksi jo 40 vuoden ajalta. Ensimmäiset reissut perheen omalle mökille olen tehnyt jo muutaman kuukauden ikäisenä. Silloinen mökkimme sijaitsi Ylläksellä, Hannukaisessa. 

Lapsuudesta parhaimmat muistot taitavat olla juurikin mökiltä ja tunturista. Johtuneeko siitä, että silloin kenelläkään ei ollut kiire mihinkään, ei töihin eikä pyykitkään odottaneet ripustajaa. Vaikka Hannukaisen mökissä vesi kannettiin itse, eikä sähköjään ollut ainakaan ensimmäiseen kymmeneen vuoteen, se ei haitannut. Se loi oman tunnelmansa, kun perjantai-iltaisin tultiin mökille, laitettiin tulet avotakkaan ja lämmiteltiin patjoja takan edessä. Vesi haettiin lähteestä ja vieressä virtaavasta Äkäsjoesta. Myrskylyhty valaisi saunassa, ikkunan ulkopuolella. Ruoat pysyivät kylmänä kylmässä eteisessä, niille varatussa ruoka-arkussa. Mökin portailta saattoi syöttää kuukkeleita ja joskus pihalla näkyi porojakin. Mukavia muistoja ja kiireetöntä yhdessäoloa.

Sen saman tunnelman kiireettömyydestä haluan nyt siirtää omalle, alle kouluikäiselle pojalleni. Haluan tarjota hänelle sen saman mitä itse olen aina arvostanut. Pieniä retkiä Varkaankuruun, hiihtoreissuja Velhonkodalle, makkaranpaistoa laavulla kevätauringossa, koko päivän laskettelua näytti sitten pakkasmittari mitä tahansa. Juuri näiden asioiden vuoksi halusin hankkia mökin juuri Ylläkseltä. Kaikilla taitaa olla oma "henkireikä" ja minulle se on mökkeily. Sinne en halua viedä etätöitäkään. Mökki on pyhitetty vain mukavalle puuhastelulle ja rentoutumiselle.

Saivojärvi
Saivojärvi

Siitä huolimatta, että olen kulkenut Ylläksellä vuosikymmenien ajan, en silti ole nähnyt kuin murto-osan poluista ja reiteistä, joita sieltä löytyy. Vuosien ajan kuljin pelkästään rinteessä. Nyt kiinnostuksen kohteet ovat muuttuneet tai oikeastaan niitä on tullut vain lisää. Uutena juttuna olemme miehen kanssa  kiinnostuneet sähköavusteisilla läskipyörillä ajamisesta ja pari kertaa olemmekin jo päässeet kokeilemaan pyöräilyä vanhoilla latupohjilla. Kesällä pääsemme sitten vasituille reiteille. Sitä odotellessa =).