Juhannus Ylläksellä

21.06.2020

Ensimmäistä kertaa vietettiin juhannus Ylläksellä. Ennen reissua jännitettiin, olisiko sääskiä niin paljon, että juhannus menee pirtissä istuessa. Kelit olivat kuitenkin niin lämpimät ja toisinaan taas sopivasti tuuleskeli, ettei sääskiä ollut haitaksi asti. Varjossa toki sääsket ajoittain kiusasivat, mutta kannettavan karkottimen ansiosta ulkohommat ja illan istuminen ulkosalla onnistui varsin hyvin. Sauna lämpeni joka ilta. 

Poroja pihapiirissä
Poroja pihapiirissä

Mukavaa seurata kuinka mökin ympäristö muuttuu vuodenaikojen vaihtuessa. Huhtikuussa oli luonnollisesti ihan erinäköistä kuin näin kesällä. Toisesta olohuoneen ikkunasta avautuu suo- ja järvimaisema ja toisesta ikkunasta puolestaan näkyy tunturin huippu, puiden latvojen yllä. 

Olipa mukava nauttia aamupala yläkerran parvekkeella kaikessa rauhassa tai no, varjossa istuskellessa sai pyöräyttää sääskikoneen käyntiin ja SITTEN istua rauhassa. Kaksi poroa kävivät syömässä pari kertaa päivässä mökin pihalla. Etenkin poika ensin innostui poroista, mutta sitten kun ne eivät olleet enää mikään tavaton näky, jatkoi hän sitten jalkapallon potkimista ja muita puuhastelujaan kuin niitä ei olisikaan.  

Kiertoajelu gondolilla
Kiertoajelu gondolilla
Ylläsjärven puolella
Ylläsjärven puolella

Juhannuspäivänä kävimme gondolihissillä kiertoajelun tunturin huipulla. Huipulla käytiin Ylläskammissa kaakaolla ja munkilla sekä käveltiin ja ihasteltiin maisemia. Väkeä huipulla oli yllättävänkin paljon. Korona-ajan turvavälit oli kuitenkin helppo pitää. 

Kiertoajelu, eli matka ylös ja alas maksaa 13e/aikuinen ja 6-11-vuotiaille samainen lippu on 8 euroa. Alle 6-vuotiaille kiertoajelu on ilmainen.

leikkipuisto ja uimaranta, Ylläsjärvi
leikkipuisto ja uimaranta, Ylläsjärvi
pumptrack, pyöräilyn harjoitteluun
pumptrack, pyöräilyn harjoitteluun

Myös lapsille on kesällä on hyvät mahdollisuudet erilaisiin aktiviteetteihin. Ylläsjärven puolella, Eelin kaupan vieressä on jalkapalloareena, leikkikenttä, pyöräilyrata ja uimaranta. Lisäksi samalla alueella on laavu, jota saa vapaasti käyttää, mutta omat puut tulee olla mukana. Niitä voi halutessaan ostaa esimerkiksi viereisestä kaupasta.

Kyllä kesälläkin Ylläksellä voi tehdä vaikka ja mitä. Tai sitten olla tekemättä yhtään mitään. Itsellä on aikaisemmin Ylläksen käynnit rajoittuneet pitkälti vain talvikauteen, mutta jatkossa käydään ympäri vuoden.